Bourbonii sunt o clasa care cuprinde numerosi trandafiri, dar de data relativ recenta comparativ cu clasele foarte vechi. Soiurile acestei clase au aparut in urma unor incrucisari naturale dintre un China Rose si din Autumn Damask, amandoi plantati ca gard viu pe insula Bourbon, din Oceanul Indian (cunoscuta azi ca Insula Reunion). Seminte din plantele obtinute in urma acestei incrucisari naturale, precum si butasi neinradacinati, au ajuns la Paris in 1812 si 1821. Trandafirii au devenit repede foarte populari, deoarece mosteneau calitatile de la cei doi "parinti" (genitori) - remontanta si culoarea de la China si parfumul si vigoarea, rezistenta, de la Autumn Damask. Dupa nenumarate incercari nereusite ale hibridizatorilor, abia peste zece ani, incep sa apara in numar foarte mare noi si noi soiuri de Bourbon. Noile soiuri uimesc pe de o parte prin frumusete, bogatie de flori, parfum si vigoare. Portul arcuit al tufelor il mostenesc de la damascene. Forma florii, remontanta si abundenta vin de la trandafirul China. Cu timpul au aparut diferente intre diverse soiuri de Bourbon, atat in privinta aspectului tufelor, dar si in privinta altor caractere. Paleta coloristica este larga, de la rosu, pana la nuante de roz si chiar alb. Hibrizi numerosi au fost obtinuti intre 1830 si 1850, continuand pana pe la 1900, apoi steaua norocoasa a producerii soiurilor Bourbon a lasat locul aceleia a trandafirilor moderni, cu precadere a TH-ilor. Pe scurt, Bourbonii pot prezenta urmatoarele caracteristici: - flori involte, in forma de rozeta sau cupate, pe tufe semicataratoare viguroase; - Foliaj lucios, lastari noi rosietici; - remontanta foarte buna; - port arbustiv, arcuit sau erect; - parfum puternic; - paleta larga de culori ( de la rosu, la roz si alb) Bourbonii pot fi crescuti in zona climatica 5b. Necesita soluri bogate si soare intr-o masura mai mare decat alte clase de trandafiri vechi. Unele soiuri sunt predispuse la fainare sau fac "balling" (nu isi deschid bobocii) in conditii de vreme umeda si umbra BOURBONS (Mme. Charles Baltet shown )
Originally this was a group based on a cross between the Autumn Damask (Rosa damascena x bifera) and a China rose. The Damask influence carried on through the early Bourbon roses, but in time the class became difficult to distinguish from Hybrid Perpetuals, on the one hand and Hybrid Teas on the other. Excellent autumnal bloomers and fragrant.
Habit 1. E.g. (SOUVENIR DE LA MALMAISON) Very short and compact; behaves more like a Floribunda than a typical Bourbon. 2. E.g. (REINE VICTORIA) Lithe of cane, quite bushy and large, up to 6' tall, and tending to spread outwards with the accumulation of more and more basal canes and the weight of an abundance of bloom. 3. E.g. (MME. ISAAC PEREIRE) Long basal canes and short flowering laterals suit this group for use as climbers or widely pegged shrubs. 4. E.g. (EUGENE DESGACHES) Intermediate type between #2 and #3, the stout but upright and spreading, often with long flowering stems and basal canes that can be immense.
Cum infloreste La Reine? Mme Pierre Oger si Mme Isaac Pereire ii am si eu, inca nu arata ce pot. Tot Bourboni ii am pe Souvenir de la Malmaison si pe Louise Odier. Primul are o floare splendida si creste ca nebunul! Si al doilea e frumos, infloreste chiar mai bine, lastareste frumos, e si parfumat. Inca sunt mici (foarte tineri),sa vedem ce surprise mai avem!
Reine Victoria este adorabila ! Are o culoare minunata !
Mi-a facut cateva flori dar mi-au placut muult !
Pe Mme Pierre Oger i-am pus-o in toamna asta alaturi sa infloreasca in familie !
Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:
Nusulina, retine, te rog!
Noi avem deja alte preocupari, iar pagina mea nu este pentru astfel de anunturi! Imi pare rau, dar cand pui anunturi de genul asta pe pagina mea ma deranjeaza teribil, pentru ca nu stiu daca o persoana putin mai naiva dand curs invitatiei tale nu ar fi cumva pacalita sau nu ar fi pusa in situatia de a face lucruri care nu au de a face cu legea sau cu morala!
Eu nu girez persoane pe care nu le cunosc!
Imi pare rau, dar trebuie sa iti interzic pe viitor accesul pentru mesaje pe pagina mea! Daca vrei sa vezi albumele, ai acces, dar fara a putea posta comentarii aici!
Ce trandafiri superbi! Nu ma pricep care-i treaba cu categoriile astea: burbon, damask, gallica, etc, dar ma fascineaza multitudinea lor. Cum se pot comanda trandafiri acestia de la Petrovic? Si cum e cu transportul, e scump?
Trandafirii vechi sunt mai scumpi decat cei TH, la fel si cei care sunt foarte noi, care sunt sub licenta (se plateste "dreptul de autor" celui care i-a obtinut).
Incep cu raspunsul la ultima intrebare: cu tot cu transport si taxe bancare un trandafir istoric ajunge cam la 5 euro bucata, cel mai ieftin pret de pe piata, daca iti faci comanda individual.
Pe scurt, trandafirii se clasifica in:
- trandafiri vechi ( speciile botanice, Alba, Gallica, Damask, Centifolia, Bourbon, Moss, Portland, Rugosa, Hybrid Perpetual, Noisette, Hibrizii de Mosc,Teas, China )
- trandafiri moderni ( Tea hybrizi).
Ca sa stii exact ce se potriveste pentru gradina ta si ce fel de trandafiri ti-ar placea sa ai, e nevoie de o minima documentare. Pe internet sunt multe materiale despre clasele vechi de trandafiri (Alba, Centifolia, Gallica, Damask, Moss, Noisette, Portland, Rugosa, Hibrid Perpetual, Moss Hibrid de Mosc), care se deosebesc de Tea Hibrizii (TH) cultivati astazi si care se gasesc in orice supermarket la preturi rezonabile, dar care nu au farmecul si parfumul claselor de altadata. Poti gasi informatii si pe forumurile Total Mush si pe e-gradini sau pe Wikipedia. Ce pot eu sa-ti spun e ca trandafirii vechi sunt mult mai frumosi decat TH-i moderni, fac tufe mari, cu multe flori, sunt mult mai parfumati, mai rezistenti la boli si la geruri.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt si lamuririle aduse!
Povestea mea suna, pe scurt, in felul urmator...
In urma cu 5-6 ani incepusem amenajarea unei gradini( nu mare, vreo 400mp), in care am investit destul de multi bani, dar mai ales munca si pasiune.Dezamagirea a venit la nici jumatate de an cand, pur si simplu, mi-a fost devastata. "Binevoitorii" au venit, cred, pregatiti cu de toate, lopeti, saci, etc. si mi-au scos efectiv tot ce era mai frumos, mai deosebit, asta insemnand bulboase, tufe perene, rododendroni si trandafiri( au scapat totusi niste urcatori...)La nici 2 saptamani, intamplarea s-a repetat, probabil le mai ramasese ceva de bifat pe lista. Acum privesc cu detasare acea intamplare, atunci am fost trista si furioasa, refuzand sa mai ma implic. Circumstantele au fost de asa natura, incat niciodata nu am locuit in acea casa, care in prezent e pusa in vanzare.
In prezent, cautam sa cumparam o casa in Timisoara, dar probabil nu vom gasi una cu foarte mult teren, cel mult sper la vreo 650 mp. Asa incat, sunt in tranzitie...:) Gradinaresc in gradina soacrei mele, unde sunt plantate cam aiurea, de toate: pomi fructiferi, vita de vie, legume si flori.Iar acum m-a mai apucat si pasiunea asta pentru trandafiri...
Nu stiu cat va mai dura aceasta situatie, eu sper ca doar cateva luni,pana atunci insa, vreau sa imi mai strang ceva plante perene, trandafiri, urmand apoi sa le/ii mut.
In ce priveste amenajarea noii gradini, vreau sa o fac, gandindu-ma la toate aspectele, sa nu ma grabesc, sa ma documentez. In principiu vreau o gradina cu multi trandafiri, dar o gradina frumoasa in intregul ei. Sa imi placa sa o privesc si sa fie mereu vie, indiferent de sezon.
In legatura cu trandafirii, atunci, demult, am avut plantati mai multi trandafiri Kordes, dar recent am descoperit ca ma atrag mult mai mult trandafirii englezesti, sau trandafii vechi, cu aer nostalgic si mai parfumati( cred ca imi amintesc de copilarie!). Ca si talie a lor prefer urcatorii si tufele mari, dar arcuite; poate as mai lua ceva acoperitori de sol si floribunde. Cam asta e planul meu...
Recent, am inceput sa ma documentez , am redescoperit forumurile si blogurile de gradinarit( pe care le-am rasfoit haotic in trecut) si sper ca in viitor sa-mi clarific mult mai multe aspecte. Vreau sa invat si din experienta altora, fiindca eu, cum sunt "contaminata" acum cu virusul trandafirilor, am tendinta de a dori orice vad, nu ma gandesc prea mult:))Si n-as vrea ca la un moment dat sa constat ca nu mai am unde sa-i plantez, desi, slava Domnului, deocamdata am loc aici, apoi mai am o gradinuta la tara, fosta casa a bunicii mele, pe care am renovat-o impreuna cu sora mea, si care asteapta si ea sa fie amenajata.
O sa scriu si eu un mail sarbului, zilele urmatoare. Pretul mi se pare rezonabil, vreau sa vad insa cand as putea comanda, daca au o cantitate minima impusa si cred ca ar trebui sa ma interesez si de vamuire, pentru ca, banuiesc, Serbia nefiind in UE, va fi necesara aceasta operatiune. Sper doar sa fie seriosi, dar daca ziceti ca ati mai comandat de la ei, merg pe recomandarea dumneavoastra.
N-as vrea totusi sa coste exagerat de mult, fiindca in urmatorii ani principala noastra investitie este in educatia fiicei noastre, care este studenta in anul 2 in SUA, asa incat va trebui sa incerc sa-mi mai temperez elanul :)
Multumesc pentru toate sfaturile!Am inceput sa ma dumiresc si cu clasele trandafirilor. Voi mai citi...
Parerile despre Petrovic sunt impartite. S-au facut comenzi colective pe forumuri si multi se plangeau ca nu li s-au prins toti. Nu stiu daca s-a intamplat din cauza deshidratarii butasilor sau din alte cauze, cum ar fi un drum ceva mai lung, cu multe despachetari/impachetari pana ce au ajuns la destinatar. Norocul meu a fost ca nu am mai prins comanda colectiva, asa ca am facut-o individual. Am primit butasi foarte sanatosi, dar mici si au venit cam tarziu. Nu i-am putut planta decat in primavara, asa ca s-au degradat la mine. Dar s-au prins absolut toti, asta e principalul.
Anul trecut sarbul mi-a spus ca o comanda minima este de 30 de butasi, cati incap intr-un colet. Deci 30 sau multiplu de 30 (aproximativ).
Pentru ultima comanda eu am stat aproape doua saptamani sa ma documentez si apoi sa ma hotarasc ce cumpar. M-am folosit de detaliile de pe site-ul lui de prezentare, apoi am cautat fiecare trandafir pe Help Me Find, uitandu-ma la fiecare poza si citind toate referintele (le gasesti in caseta de sus). Mi-am notat partile bune, partile slabe ale fiecarui soi, inaltime, largime, remontanta, parfum, habitus (modul de crestere e diferit uneori chiar in interiorul aceleiasi clase: unii au port arcuit, altii cresc drept, sau in forma de vaza sau chiar de caracatita), zona climatica,rezistenta la boli si la ger. Fiecare detaliu conteaza. Iar eu am fost intotdeauna foarte riguroasa in privinta documentarii, asa ca am chibzuit totul pe indelete.
Iti doresc success la selectie, e important!
Multumesc, din nou! Cred ca pentru inceput voi comanda doar 30 de bucati( daca imi plac, mai comand si in primavara urmatoare, cand probabil ii voi putea planta direct la locul definitiv, sa nu ii tot mut..). Ramane insa sa ma documentez zilele urmatoare, partea cea mai grea va fi asta.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.