Ma gandeam si eu asa... ne suparam tare ca insectele ne "ciuruiesc" petalele trandafirilor, ne mananca florile cele mai frumoase... Dar pentru cine oare s-or fi facut atat de frumoase florile? Pentru om sau pentru insecte? Deci, cine-i daunatorul?
Nu am un aparat prea performant, imi imaginez ce s-ar putea face cu unul professional! Dar vazuta de foarte aproape, realitatea este surprinzator de frumoasa! Ar trebui sa ni se faca un "up- grade" la organul nostru vizual , cred ca ne-ar schimba, macar la unii, si comportamentul si caracterul.
Imi plac insectele care se rasfata in programe de spa printre petalele trandafirilor.
Da, știu, e o lume pe care cu greu o int elevei si o vedem, cel mai adesea o distrugem. Ma tot gândesc cum stropeam cu tot felul si speram sa fie totul " bec " . O utopie, doar reușeam sa am tot mai mult de lucru si mereu sa scape de sub control! Unde mai lui ca toată lunea asta mica e extraordinara!
Acum nu mai stropesti deloc? Eu am dat o zeama bordeleza inainte de a se desface mugurii, am mai stropit o data dupa ce au aparut frunzele, si le-am pictat pe toate su stropi albastrui (uarat de tot!). Apoi mi s-a stricat camera foto veche si am luat-o pe asta cu care am facut un filmulet cu purecii aparuti pe lastari si asa o mila m-a apucat de ei incat am zis ca gata! nu mai stropesc cu nimic! Din pacate au devenit maturi, acum sunt musculite harnice care au invadat toti trandafirii, frunzele au inceput sa se naclaiasca si eu inca nu am o solutie, ce fac pe mai departe... Inima-mi spune sa stau in banca mea si sa nu ma bag! Mintea zice: " Vai! nu se poate! fa ceva!...".
Nu, nu mai stropesc de câțiva ani. Fac la începutul verii niste dușuri cu furtunul, pe vârfurile de lăstari, dar in rest nimic. Asta ca sa mai scap de purici, ca astia au o creștere exponențială câteodată! Aveam mari probleme la început cu Pătarea neagră, e o zona foarte propice, dar vad ca trandafirii reușesc singuri sa se întărească si sa lupte. Iar cine a avut probleme mari, de rămâne chel la mijlocul verii, oricum se usucă in anul următor, ca nu e pregătit de iarna. Asa ca, ce s- a selectat e puternic! Nu vreau sa lupt sa țin plante care nu vor la mine in grădina! E obositor, costisitor si chiar distrugător!
Da, asa este planta, cred ca si tu o ai in gradina, e o planta perena cu frunzele acoperite cu un puf fin, placute la atingere, de aceea se mai numeste si "urechi de iepure" sau Stachys Byzantina".
Adevarul este ca exista atata frumusete in jurul nostru de care habar nu avem, pur si simplu pentru ca ochiul nu o descopera! Spunem despre multe plante ca fac flori nesemnificative, cand de fapt noi nu le vedem. Uite cum arata floarea de Stachys Byzantina ( urechi de iepure): primula.sunphoto.ro/MACRO/103212988
Multumesc frumos, dar sunt incepatoare. Acum descopar lucruri care imi schimba atitudinea fata de "viu"! Nu cred ca voi mai dori sa dau insecticide pe trandafirii mei, e atata frumusete in fiecare mica vietate, cine are oare dreptul sa o distruga?
Stii, saptamana trecuta am stropit toti trandafirii, dar a scapat un lastar nedusuit! Parca-s o turma de oi la pascut! Daca il atingi pe unul putin, il vezi ca se muta in alta parte, dar daca vrei sa-i dai jos de pe lastar, sa-i iei cu mana, nu se lasa desprinsi prea usor, zici ca sunt lipiti acolo...
Ei, trebuie sa traiasca si ei! Mie cel mai mult imi displace viespea sfredelitoare, nu-i stiu numele, dar larvele ei fac canale prin tulpinile trandafirilor.
De ce? Pentru ca ne-au invatat la scoala ca suntem fiinte cu inteligenta supeioara si avem impresia ca doar noi suntem indreptatiti sa traim pe planeta? E o mare greseala sa gandim asa... (bun, e un punct de vedere, oricne poate avea pareri diferite de ale mele! Dar eu respect viata pana la cea din urma celula vie, macar ca principiu, ca uite si eu am pufait cu Mospilan pe trandafiri, incercand sa nu ma gandesc la cat rau fac!)
Impresionante pozele cu afide, ati reusit sa captati pana si ochisorii aceia minusculi, parc-as fi privit un documentar National Geographic! Mi s-a facut chiar mila de ele, mai ales ca astazi am decimat o gramada in gradina.
Da, si eu am stropit saptamana trecuta, insa nu am ajuns chiar peste tot, asa ca unde au ramas nestropiti, sunt in plina activitate! Cred ca ideea de a lasa ecosistemul sa se regleze singur este cea mai buna! Sunt multe persoane care nu mai intervin cu nimic, asta nu inseamna ca nu au cele mai frumoase plante.
Eu fac parte din categoria acelor persoane, dar trandafirii fiind tineri, doar de 3 ani, e greu de tras concluzii asupra eficientei metodei de neinterventie. Doar in primavara, cand cu semnele acelea de canker, ma gandisem sa stropesc totusi cu zemama bordeleza, dar m-am decis pana la urma sa nu o fac. Afidele le inlatur prin pulverizare cu solutie de apa si detergent bio plus uleiuri estentiale.
Zeama bordeleza e foarte buna, mai ales contra bolilor fungice. Eu am dat de doua ori anul asta, o data inainte de intrarea in vegetatie si apoi inca o data saptamana trecuta cand am dat insecticide ca am avut atac de afide la multi trandafiri. Va trebui insa sa renunt la stropiri!
Hai, ca am pozat niste afide! Doamne, ce rasfat e pe varful de lastar! Cu cat nesat savureaza delicatesele suculente! Nici nu sunt chiar urati, la urma urmei...
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.