Un trandafir mutat in 2013, primavara, din container pe strat a inflorit la mine acum, in 2014, prima oara. Florile sunt micute, semiduble, neparfumate, adunate in buchete. E un rambler. Desi micute, florile au o "tinuta" deosebita, par a spune "nu e nimeni ca noi!". Eleganta, delicatete si noblete... Inflorire unica, fara parfum, crestere buna, rezistenta buna la boli. M-as fi asteptata insa la ramuri ceva mai laxe, ele se arcuiesc, dar au oarecare rigiditate si nu sunt, asa cum mi-am inchipuit, subtirele. As fi vrut sa fie ceva mai dispus sa-si lase crengile sa curga pe zidul terasei. Stiu ca ramblerii sunt si ei de mai multe feluri (wichurana, setigera, multiflora, sempervirens), incanu stiu cum l-as putea incadra pe Blush Rambler).
Nu stiu, poate sunt primele flori, poate nu are soare suficient. Iti trimit eu butasi dintr-al meu daca vrei. Creste repede si se arcuiesc singure ramurile. Insa si cel pe care-l ai tu imi place mult! E tare delicat!
Oo, te rog ! Zici ca e dat cu var ! Si am 2 ! Si-n loc de Perrenial Blue tot d-asta mi-a trimis !
Multumesc pentru oferta , dar am chef de reclamatii !
Cred ca fac poze si-i trimit lui Vic !
Mai incurca si ei borcanele! Sa vezi ce munca a fost pe mine zilele astea, la trandafirii abia plantati au ramas toate etichetele pe sub nodul de altoire si a trebuit sa sapa la fiecare, sa descopar eticheta si sa o pun pe o ramura. Am constatat ca s-au mai inversat locurile si am vreo patru cinci trandafiri fara eticheta, noroc ca nu sunt multi si voi putea sa-i identific ulterior. Trei zile am muncit la scos etichetele din pamant, apoi acasa mi-am refacut toate schemele ca in caz ca se ratacesc cumva sa stiu denumirea fiecarui trandafir. La plantare au mai inversat cate unii, nu erau chiar toti la locurile stabilite.
Totusi Radoslav Petrovic trimite marfa buna si e cel mai accesibil ca pret. Inca nu stiu cum vor fi butasii de la Lottum, sunt plantati in primavera, doar Betty Boop a facut o floricica, dar sunt mititei, lipseste ploaia si nu vor deloc sa porneasca cresterea. Probabil abia din august incolo vor incepe sa lastareasca.
Cei de la Lottum au avut radacini de copaci si ramuri foarte puternice !
Daca ma crezi ca eu si acum am etichetele pe tulpini ... sa vad cand prind un moment bun sa le scot , ca ei cresc si mi-e ca li se infig in tesut !
Imi dau seama ca daca au lucrat mai multi oameni si pe frig nu avea cum sa se respecte 100% !
Au fost cinci personae plus noi doi, adica eu si sotul meu, care ne-am ocupat de plantare in ziua aceea, pana s-a facut noapte. Oricum, nu sunt multi cei pe care-I astept sa infloreasca sa vad cine sunt de fapt. In cel mai rau caz ii scot de tot la toamna si ii replantez. Gasesc pana la urma si eticheta pe undeva.
Eu zic ca marfa de la Petrovic Roses este mai buna decat cea de la Lottum. Am avut acum in primavara primii trandafiri de la olandez, au fost mari, e adevarat, si cu multe ramificatii pornite din nodul de altoire, dar la toti doar cate o singura ramura a scos frunze, celelalte s-au uscat. Olandezul are oferta ceva mai bogata, dar e aproape dublu ca pret si cu riscuri de a nu se prinde nici de la el toti. Poate pentru ca am facut comanda pentru primavara sa se fi intamplat asta, nu stiu. Unul nici nu cred ca s-a prins, Mermaid. Cei mai buni trandafiri butas i-am primit de la Eutopia in 2012, desi i-am plantat primavara tarziu s-au prins toti si au si inflorit. Au fost primii mei trandafiri cu care am inceput colectia (exceptandu-i pe cei cativa pusi cu multi ani in urma, doar asa sa fiu si eu in rand cu lumea). Dar preturile la Eutopia sunt enorme acum, greu te poti apropia sa cumperi.
Anul asta a facut boboci in delir! Am pus o poza cu tufa imbobocita, doar sa va faceti o idee cam ce se pregateste sa faca "domnul" Blush Rambler anul asta! Cine spune ca un trandafir cu inflorire unica nu este de preferat, cred ca se inseala. Un trandafir cu o inflorire unica de lunga durata nu e cu nimic mai prejos de unul remontant, care face un rand de flori in primavara si apoi cand si cand cate o floricica, pana in toamna, cand mai scoate un rand de flori.
Ce am o serbat eu la trandafirii cu înflorire unica este faptul ca masa de flori e imensa, nu se compara cu remontați. Au un singur val de flori, care te da pe spate, pur si simplu, nu mai vezi frunzișul. Pe de alta parte, in marea majoritate, cei cu înflorire singulara înfloresc imediat DUPĂ primul val al remontantilor, iar ramblerii multiflora chiar după acest prim val, sunt cei mai întârziați. Dar aceste întârzieri sunt foarte utile fiindca umplu un gol de flori. După primul val de înflorire de la remontantilor sunt putine plante care fac flori, atunci trebuie sa te gândești ce sa alegi. Si alegi un neremontat!
Vin acum de la tara, unde nu mai fusesem, dinmotive de sanatate, de vreo trei saptamani. Bucurie mare! Aproape toti trandafirii pusi in decembrie s-au prins! Din 316 butasi, doar vreo cativa inca nu au pornit, vreo sapte, sper ca vor reusi sa dea totusi pana la urma si ei ceva de jos, dupa ce vor incepe ploile adevarate , de vara! Nu s-a prins Felicite Parmentier, pacat! Nici Blanche de Belgique, Celestial, Le Grand Sultan, Long John Silver, Albertine si Rosa Phoetida Persiana !
Ce am observat eu la cei cativa vechi pe care ii am aici, acasa: trandafirii te invata ei cum trebuie sa-i ingrijesti! De exemplu, Louise Odier si Madame Isaac Pereire au rezistat extraordinar de bine peste iarna, nu am taiat nici un cm din ei nici in primavara. Si-au arcuit singuri ramurile si au boboci la fiecare nodulet! La fel Blush Rambler si American Pillar! In schimb, Ispahan si Henry Martin cred ca ar fi trebuit taiati cat de cat de cu vara, imediat dupa inflorire, ca sa-si creasca laterale noi pana in toamna. Nu am taiat deloc, dar anul asta, lastarii crescuti acum doi ani au facut frunze si boboci doar pe varf, cam o treime din lungimea ramurilor, si nu au lastarit lateral deloc mai jos, in celelalte doua treimi. In schimb au dat in primavara asta multi lastari bazali, s-au indesit. La Henry Martin am gasit cateva ramuri uscate, inca nu stiu de ce s-a intamplat asta, nu cred ca gerul e de vina, ca ar fi inghetat toate ramurile.Imi amintesc ca si anul trecut in primavara a trebuit sa tai tot asa, cateva ramuri uscate.
Da, cei cu inflorire lunga compenseaza prin mare masa de flori si prin durata infloririi. Bobocii se deschid pe rand si cam o luna tine tufa inflorita. Iar daca sunt si parfumati, sunt de vis! Si cand ma gandesc ca acum trei ani m-am ales cu cativa trandafiri vechi din intamplare, nu am fost atenta cand am facut selectia si n-am vazut ca nu erau remontanti! Apoi, cand au inflorit, a fost asa o surpriza de mare, asa de tare mi-au placut! Sunt foarte curioasa daca voi fi la fel de incantata si de soiurile din clasele vechi care au totusi si ceva remontanta. Am inteles ca burbonii infloresc bine la primul val, dar pe urma nu au asa multe flori.
Bravo, bravo, ce ma bucur! Da, asa e, neremontantii sunt spectaculoși, dar astia chiar nu merita tăiați, astia trebuie sa se F acă imense sa impresioneze. Unui, nu bagă foarfeca in nimic, macar un an daca nu doi, neaparat urmărește- i de unde lăutăresc ce fac la baza, etc. Nu umbla cu foarfeca la ei, acum ei oricum cresc aiurea după asa plantare! Iar ramblerii multiflora sunt in floare foarte târziu, chiar între valurile de înflorire de la remontanti, sunt foarte utili! Vezi trandafiri in floare când nu sunt alții cu vreun boboc! Am învățat asta d e la o grădinăreasa din Franta, îmi scapa acum numele, nici nu observasem asta. Si tot de la ea știu ca trebuie sa tunzi peretele la sf de mai ca sa întârzii puțin înflorituri, tot asa sa fie dese si între valurile trandafirilor. De exemplu phloxul! Ce ma bucur, lasă foarfeca acasa, nu o lua la tara!
Nu, la tara nu sunt inca de taiat, sunt de la 15 cm la 40 cm inaltime ( unii sunt cat un bol chinezesc, dar esentialul e ca sunt vii!). Am vazut vreo doi chiar cu boboci, asa mici cum sunt! Ma bucur ca s-a prins Omeiensis Pteracantha, de la Lottum, chiar la tine am citit pe un topic despre trandafirii cu spini rosii si lati la baza, de forma acoladelor! E plantat acum vreo doua saptamani, dupa ce a stat o saptamana si ceva in apa, ca nu m-am putut duce sa-i pun in pamant. Noroc ca am gasit pe cineva sa mi-i planteze, acum sunt aproape toti cu frunzulite, mai putin Mermaid, Scharlachglot si Rosa Glauca, o specie cu flori insignifiante dar cu macese splendide, in buchete generoase! Cei de care spun ca poate trebuia sa-i tai sunt in gradina de acasa, pe deal, si nu pun foarfeca pe ei daca spui ca nu e bine sa tai.
Pe HMF am vazut ca la unii scrie ca trebuie taiati imediat ce se trec florile, insa probabil ca doar dupa ce tufa devina matura, nu din primul an. ( si pe urma, stiu eu daca tot ce scriu aia pe HMF e litera de lege?) Acum sunt atat de mici ca nici nu am ce sa tai, dar sunt extrem de fericita ca sunt vii! Ma rog la ploaie sa vina sa faca ce nu pot eu deocamdata! E bine ca au fost gropile mari, sunt pusi destul de jos, acolo se mentine mai bine umezeala!
Au o bogatie de nuante floricelele, pornesc cu un "vieux rose", apoi se dechid, capata nuante liliachii uneori, tare interesant. Dar neparfumat, sau prea slab ca sa simt eu!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.